Een veel gehoorde uitspraak. Helaas is de realiteit anders. Het kitten op de foto is graatmager en zal het niet overleven zonder hulp. Door ons veldwerk hebben we gemerkt dat mensen het meestal niet eens slecht bedoelen. Vaak is men gewoon niet op de hoogte van de werkelijke feiten of alarmsignalen. En dan blijven foute uitspraken zoals deze bestaan.
En blijft het lijden ook bestaan. WACHT NIET MET HULP TE ZOEKEN AUB!
Hier zit al een ganse week een zieke kat, ze ziet er niet goed uit. Ze is echt niet goed, toen het vorige week zo hard regende lag ze gewoon op ons terras in de gietende regen en we hebben ze dan maar onder een boom gelegd. Eten hebben we niet gegeven, wel een beetje melk.
Het oude katje bleek heel ziek en uitgehongerd. Afgezien van de aanpak door deze mensen zelf, heeft hulp nog
langer geduurd omdat een eerst gecontacteerde organisatie gewoon doorverwees naar een andere regio.
Terwijl dit zeer dringend was. Dan begrijpen wij niet waarom 'grenzen' zo belangrijk zijn ...
Gelukkig is het katje gered en verzorgd door een andere opvang.
Een kat die nog eet, kan heel ziek zijn! Ze leven zo sterk op hun instincten, dat ze proberen te blijven eten, zelfs als ze stervende zijn. We hebben er meerdere gevangen die nog aten en waar euthanasie enorm dringend was ...
Bij een dier in nood maakt het niet uit wiens kat het wel of niet is. Neem aub onmiddellijk contact op met een kattenorganisatie en/of een dierenarts, en beperk het niet tot een bericht op Facebook ... Er zijn organisaties die voor het dier zullen zorgen en de kosten betalen, zelfs al zijn hun financiën beperkt. Een aantal zullen weigeren of verwijzen naar politie of instanties - waardoor er vaak niets gebeurt. Blijf daarom zeker proberen bij meerdere organisaties, geen enkel dier verdient lijden ... Dank u!
En als u zich vragen stelt i.v.m. een mogelijke eigenaar: die kan nog altijd gezocht worden terwijl het dier de eerste zorgen krijgt. Een eigenaar kan alleen maar blij zijn dat zijn kat in nood onmiddellijk geholpen werd en zo een overlevingskans kreeg.
Deze vraag krijgen we vaak te horen, daarom vermelden we ze hier. Op de pagina 'Wat is een zwerfkat' vindt u uitgebreide info, ook over het herkennen van een steriele zwerfkat. De foto's hieronder duiden het belang aan van een duidelijk merkteken aan het oor, maar vooral ook dat men dadelijk moet melden! De inwoners van deze straat zagen dit arme dier al maanden zwaar gehavend rondlopen, maar men dacht dat de kat steriel was en daar bleef het bij ... Terwijl melden bij de gemeente, opvang en/of zwerfkattenproject voor dit dier enorm veel verschil zou gemaakt hebben ...
Slecht verzorgde vacht, het dier ziet er "vies" uit, tong uit de mond, kwijlen (met slierten) of vuile mond, kale plekken of dunne vacht, hoofd schuin houden, mager of knokig, ontstoken of dichtgeplakte ogen, niet vlot stappen, traag stappen (sjokken), dikke kaak (vaak langs 1 kant), frequent schudden met het hoofd, manken of niet steunen op poten, minder of moeilijker eten, beven of bibberen, veel blijven liggen of ander afwijkend gedrag dan normaal ... en uiteraard (vlees)vliegen op of rond het dier.
Een zwerfkat hoeft er niet slecht uit te zien om toch hulp nodig te hebben. Ze kan ergens eten vinden of krijgen. Een dikke buik is niet altijd een drachtige kattin en kan op iets heel ernstig duiden. De kat mankt, kwijlt ... misschien. En een gedumpte of verloren gelopen kat gaat zich vaak ook banger gedragen. U meldt beter een keer te veel dan een keer te weinig.
Bij een online bevraging dacht de overgrote meerderheid dat de kat steriel was gezien de 'knip' - afgezien van andere beschadigingen aan beide oren (door vechten). Deze aids-positifieve en zeer zieke kater was echter NIET gecastreerd! Euthanasie was het enige humane. Inwoners dachten dat hij steriel was, maar vonden het blijkbaar ook niet nodig om hem te melden ... hij had grote open wonden en zag er heel slecht uit, hij heeft zo maanden rondgelopen ...
Stimpie
Zwerfkonijntjes
Eindelijk!
Noodkreet op een vrijdagavond in mei. Drie oude katten moesten direct het huis uit, niemand wou of kon helpen. De demente bejaarde dame was de dag ervoor definitief opgenomen, schrijnende omstandigheden voor zowel de katten als de dame, beelden die we niet vergeten. De katten leefden al jaren enkel op de kleine bovenverdieping, in grote stress. De dochter wou de katten op straat zetten. Na veel telefoontjes en bemiddeling konden we zaterdag al beginnen met vangen. De meest tamme was Stimpie: 17 jaar oud; aidspositief bleek bij de dierenarts, maar een schat van een grote kerel. De andere twee katten, broer en zus, waren bang, ook van Stimpie. Zus was enorm bang - en heel ziek. Ze is ingeslapen, hulp was niet meer mogelijk. Voor haar broer hebben we een goede opvang gevonden.
Stimpie vond direct geen opvang omdat hij FIV was én geen andere katten verdroeg. Dus bleef hij tijdelijk bij mij. Hij werd in september geadopteerd door een fantastische dame, Nicole. Zij vond het niet erg dat hij al ouder was, positief, en met nog een paar kwaaltjes. Stimpie kreeg eindelijk de tijd van zijn leven, want hij ging met haar op reis in de grote veertig-tonner en genoot enorm! Ongelofelijk, alsof hij nooit iets anders had gedaan. Hij verblijdde iedereen met z'n zalige karakter en attitude, kroop in je hart. Nog geen jaar later, in juni, ging Stimpie pijlsnel achteruit. Hij mocht niet lijden. Nicole en ik huilden aan de telefoon.
Januari. Een speciale vangactie. Niet omdat dat gevraagd was, wel omdat onze naam niet 'haas' is (of 'konijn' in dit geval). Want niemand is gebaat bij een explosie van aantallen, niet in het minst de dieren. In totaal 9 gevangen met onze vangkooien, waarvan 4 vrouwtjes, allemaal drachtig. Gelukkig hadden we dadelijk al een mama die enkele dagen later bevallen is van 6 kleintjes. Twee dieren hadden verzorging bij de dierenarts nodig. Eén diertje was doodgereden, misschien nog andere ook. Allemaal omdat meerdere mensen niet nadenken, zich niet informeren en/of alles op z'n beloop laten, en/of geen hulp zoeken, en/of zich beperken tot geklaag op facebook ... i.p.v. iets te ondernemen.
Erkende opvangen zaten bijna allemaal overvol - dankzij mensen die niet nadenken - met desastreuze gevolgen op alle vlakken. De politie is vooraf verwittigd zodat alles wettelijk verlopen is. We zijn meerdere keren heel ver moeten rijden om voor deze dieren nog een plaatsje te vinden, zonder enige tussenkomst van wie ook, ook niet voor de dierenartskosten.
Wist u trouwens dat een konijn maar 1 maand draagt? En tussen 1-10 kleintjes kan hebben? De dag na de bevalling kan de voedster opnieuw gedekt worden ... een maand later terug een nestje. Voedsters kunnen blijkbaar vanaf 4 maand vruchtbaar zijn. Rammelaars vanaf 5 maanden. Tel maar uit hoeveel er zouden zijn in dat najaar ...
Toen we pas begonnen, jaren geleden. Bij Lisette lopen zo'n 17 zwervertjes rond. Met veel moeite heeft ze hen bijna allemaal kunnen vangen over de jaren, want in haar gemeente moet je alles zelf doen. Zonder uitleg en met kooien die meer weg hebben van een guillotine. De dierenarts van de gemeente behandelt de dieren slecht. Lisette wil er geen enkel dier meer naar toe doen. Zo komt ze bij ons terecht voor nog 2 katten. Een jonger dier vangen we snel. Maar 1 kattin kreeg ze ondanks alle moeite niet gevangen. Ze is zeer schuw en heeft twee nestjes per jaar ... Gezien het grote aantal katten is een gewone vangkooi eigenlijk geen optie. De kattin bleef soms ook een tijdje weg. We hadden nog geen speciale vangkooien. Na vele scenario's bleef de slechts mogelijke over: de kattin kreeg terug een nestje. Camera's werden geplaatst. Lisette bleef de mama in de verte volgen. En na 2 weken zag ze waar mama naar toe ging! Verstopt achter een plank waar isolatiemateriaal lag. Maar dit kon onderlopen bij zware regenval - die toen op komst was.
We hebben de kittens voorzichtig weggehaald en op dezelfde plaats een constructie met een vang- en dwangkooi gemaakt zodat mama alleen maar via de vangkooi naar haar kittens kon. Hun geur hebben we in de kooi overgebracht met een doekje. En zo is ze uiteindelijk gevangen! Lisette was dolblij - en wij ook! Ter info: mama mocht langs buitenaf niet aan de kittens kunnen maar ook de kooi niet versleuren. Met materiaal ter plaatse hebben we dit geïmproviseerd.
Voorlopig is er geen telefoonnummer beschikbaar. U kunt via het mailadres of via FB Zwerfkattenhulp een bericht sturen.
Aangezien wij dit vrijwilligerswerk buiten onze werkuren doen, kunnen we helaas niet altijd dadelijk antwoorden. Indien nodig 'DRINGEND' vermelden aub. Dank u.
Copyright © Alle rechten voorbehouden │ Algemene voorwaarden