DROP TRAP, hoe werkt dat?

Fantastisch systeem voor meerdere omstandigheden indien op de juiste manier gehanteerd.

De standaard drop trap (zonder afstandsbediening) is 1 x 1 m, waarmee tot 4-5 katten samen gevangen kunnen worden (indien ze dicht bij mekaar zitten en alle staarten volledig onder de val zijn).  Groot voordeel: elke kat kan komen eten, honger is niet nodig!
Wij hebben ze in de VS besteld. Licht van gewicht en plooibaar (bovenkant is apart). Aan de zijkant een schuif. 

Drop trap, vaak onontbeerlijk als een gewone vangkooi geen optie (meer) is

Hier staat de drop trap nog om te wennen.  De pikkel is geblokkeerd met meerdere stenen (daartussen geklemd
zit de koord in een plastic zakje).

MEENEMEN:

  • Tweepersoonslaken (of even grote doek) om na vangst onmiddellijk over de kooi te leggen
  • Meerdere stenen/grote tegels voor zowel de extra klep achteraan als om bovenop de hoeken te verstevigen direct na toetrekken
  • Enkele (houten) stokken die door de openingen passen om indien nodig het dier naar de dwangkooi te loodsen (de kat kan er in bijten, dus gebruik niets waar bv. schilfers of stukjes in de mond zouden terecht komen).
  • En uiteraard een dwangkooi met (hand)doek over.
  • De koord aan de pikkel blijft er bij ons standaard aanzitten (in plastic zakje bij langer wennen).


Het makkelijkste is als je met twee kunt gaan (om de trap ook op de grond te houden, zeker als er meerdere katten in gevangen worden).
EN: OEFEN VOORAF ALLE STAPPEN (ook overzetten)!


  1. HEEL BELANGRIJK: de drop trap moet op een vlakke ondergrond staan! Want een kleine opening aan de randen onderaan is genoeg voor de kat om heel snel te ontsnappen! Dus heel goed checken (beweeg de kooi wat om zeker te zijn dat alle randen de grond raken).

  2. Plaats de trap op de gekende voederplaats. Als daar niet genoeg ruimte is, overweeg dan om de voederplaats over meerdere dagen op te schuiven naar een plaats dichterbij waar de trap wel geplaatst kan worden.
    Als er geen specifieke voederplaats is, plaats de trap dan niet in het midden van een open stuk. Katten zullen daar niet snel komen omdat ze dan te zichtbaar zijn = gevaarlijk. Uiteraard altijd goed checken of de koord dan goed komt én dat je zelf 'verstopbaar' bent. Verplaats desnoods materiaal om erachter te staan/zitten/liggen.

  3. Ontvouw de trap en plaats het dak, zorg dat de haken goed vastzitten. Bij de schuif zit aan elke zijde een extra haak, die wordt gebruikt om de dwangkooi mee vast te haken bij het overzetten (dat is makkelijker om te loodsen). 
    TIP bij terug opvouwen: hang de haakjes vast aan de tralies.

  4. De achterzijde heeft een extra 'klep' die op de grond ligt, leg daar een zware tegel/stenen op, het dient voor stabiliteit + verhindert verschuiven.

  5. Het eten dient uiteindelijk tegen de achterzijde in het midden te komen in een grote kom. Anders gaat de kat er niet helemaal onderzitten en kan je niet toetrekken. De grote kom is om goed vol te doen met lekker eten zodat de kat kan blijven eten zonder te moeten bijvullen!
    Zeker als er meerdere katten komen eten cruciaal.

    Opmerking: soms komt de kat vanuit een bepaalde richting de trap in of kan de trap niet anders gezet worden, en plaatst ze zich niet in het midden. Door eerst te observeren hoe ze gaat zitten, kan je het eten en/of de val wat opschuiven.  Zie ook volgende punt.

  6. Wij hebben een koord aan de pikkel vastgebonden om te kunnen toetrekken. Dit kan op verre afstand MAAR eerst proberen zonder dat de kat het kan zien! De koord moet quasi volledig in rechte lijn volgen vanaf de pikkel, anders kan je niet goed toetrekken. De koord mag nergens achter kunnen haken, de minste hapering merkt de kat onmiddelijk op en dan is alle moeite voor niks geweest ... Daarom ook proberen vooraf. Opgelet ook met voegen tussen stenen, graszoden, steentjes, struiken, de kier van een deur ...  Want 1 hapering of klein geluidje en iedereen vlucht weg  - met verlies van kostbare dagen/weken om ze terug te laten wennen.

  7. Als er meerdere katten zijn, is dat eigenlijk gemakkelijker. Want als een kat onder de trap gaat, volgt de rest snel. Dan is het kwestie van geduld hebben en pas toe te trekken als geen enkele kat gekwetst kan geraken = volledig onder de kooi. De kat(ten) die je niet moet hebben, gaan er ofwel eerst uit door ze in de dwangkooi te loodsen, ofwel heb je geluk en loopt diegene die je moet hebben dadelijk in de dwangkooi.

  8. De trop trap langere tijd plaatsen om te wennen: de pikkel moet voor- en achteraan geklemd worden tussen zware stenen (waartussen we de koord in plastic zakje vastzetten), zie foto met tafel. Het risico dat de poot gaat wegschuiven, is veel te groot!! En de gevolgen kunnen desastreus zijn ...

Creatief zijn, denken als een kat, observeren (en info van de verzorgers), geduld: dé sleutelwoorden bij zwerfkatten.

  

We hebben al meerdere keren voor de drop trap: op onze buik in een garage gelegen, verstopt achter een keukenblok met de schuifdeur op een kier, buiten achter een paardentrailer, achter een deur waaronder de koord liep (testen vooraf!) waar iemand verstopt de kat stiekem in de gaten hield om een seintje te geven enz.  Dikwijls waren dat zeer dringende situaties en was de drop trap letterlijk hun redding!