Tips & Inwoner

1. Inwoner

 

Voor inwoners is het niet altijd duidelijk waar ze terecht kunnen om een zwerfkat te melden, laat staan dat men weet dat er een wettelijk verplicht zwerfkattenproject is.  En wat met een ziek of gewond dier?  Wat met kittens?  Worden de dieren correct behandeld?  Geeft de gemeente juiste info? Wij geven handvatten die een verschil kunnen maken. 

Een belangrijke: laat zeker niet na om uw gemeente te wijzen op hun wettelijke verplichtingen, of hen te verwittigen als er zaken gebeuren die het welzijn van de dieren benadeelt.  Want de wet vermeldt dat alles diervriendelijk moet gebeuren.  Blijf aandringen.    


    • Wanneer moet ik melden en waar?    Meld altijd onmiddellijk aub, zelfs bij twijfel!  
      Meestal is dat bij de Milieudienst van de gemeente. Maar als het bv. een weekend of verlofdag is, of als zij niet direct hulp kunnen beloven, neem dan contact op met een opvang (of meerdere als iemand niet kan helpen). Blijf aandringen als u na enkele dagen niet gehoord hebt.  Gemeenten zijn zich niet altijd bewust van het feit dat dit belangrijk is en/of bv. dat de opvolging door derden niet optimaal is.
    • Wat is een zwerfkat?
    • Wat zijn alarmsignalen van een ziek dier?
    • De WET verplicht gemeenten een aantal punten te volgen i.v.m. zwerfkatten.  U vindt alle details via deze link.
    • Een gemeente die zegt dat als zwerfkatten eten krijgen van inwoners, ze eigenaarskatten worden en de gemeente het steriel maken niet meer betaalt, is compleet FOUT!  Dit is een zeer triest excuus.  Want niet alleen staat dit in de wet, maar zwerfkatten vangen is veel makkelijker als ze ergens een voederplaats hebben.  Anders blijven de dieren zwerven en komen er gewoon meer met meer leed ... 
    • Heel belangrijk: een kattin dient onderhuids genaaid te worden!!  Dit staat helaas niet in de wet ... Informeer ook schriftelijk bij uw gemeente of organisatie en eis dat dit effectief ook gebeurt!  Dit is een kleine meerkost maar voorkomt dat deze arme dieren achteraf met open buik een vreselijke dood tegemoet gaan; foto's plaatsen we hiervan niet.  Dit in combinatie met vaak veel te snel terug loslaten - soms zelfs na enkele uren - zonder verdere controle of verzorging, is wat ons betreft niet verantwoord. 
    • Observatie/controle: een kattin, maar ook kater, blijft bij ons enkele dagen ter controle.  Ze kan dan tevens ook pijnstilling krijgen én we kunnen opvolgen of alles normaal verloopt.  Zo hebben we al bloedingen achteraf gehad, een dier dat plots niet meer at en zwaar nierfalen bleek te hebben.  Er wordt bijna nooit vooraf iets gecheckt; het arme dier zou gewoon gecrepeerd zijn bij terug loslaten dezelfde dag zoals die organisatie altijd doet.  Een kater was er enorm slecht aan toe, maar ook hij zou gewoon losgelaten zijn.  Na enkele dagen observatie en verzorging zijn we met hem naar onze praktijk geweest: zijn bloedbeeld was verschrikkelijk slecht, hij had actieve aids.  Hij zou anders ook gecrepeerd zijn.  We beseffen dat niet elke organisatie dit op deze manier - en dat is vooral financieel - kan doen.  Maar het is bijna altijd haalbaar om een rustige ruimte te voorzien met dubbele benchen waarbij het dier een paar dagen kan recupereren en verzorgd worden. Wat we trouwens ook al geïnstalleerd hebben bij mensen thuis omdat ze graag voor hun zwervertje wilden zorgen, zeker als er langere zorg nodig was.  Wij begeleiden hen dan ook met alle plezier.  
    • Op welke momenten kan het dier naar een dierenarts?  Dit varieert per gemeente en helaas worden sommige dieren dagen in stress gezet omdat de afspraken met dierenartsen miniem zijn.  Ga of laat zeker nooit vangen vlak voor een weekend of feestdag!  Tenzij het écht dringend is, maar neem dan ook direct vooraf contact op met een organisatie om te kijken of zij meer mogelijkheden hebben.  Als is het maar om het dier tijdelijk op te vangen en basisverzorging te geven tot het naar een dierenarts kan.
    • Als u het dier naar de dierenarts brengt, zorg dat de kooi volledig afgedekt is zodat de enorme stress beperkt wordt.  Vraag dit ook aan andere mensen (gemeentearbeiders, opvang/asiel, dierenartsen ...).  De dieren zijn enorm in paniek, de kooi afdekken houdt hen rustiger, ze zien dan de 'monsters' (mensen) ook niet afkomen of bewegen.
    • Vraag vooraf wanneer het dier behandeld zal worden, het is niet de bedoeling dat het langer dan een dag in een vang- of dwangkooi zit!  Als wij niet snel bij een dierenarts terecht kunnen, vangen wij het dier tijdelijk zelf op zodat het bewegingsruimte heeft, kattenbak etc.  Ter info: de meeste dierenartsen hebben geen aangepaste verblijven voor zwerfkatten.  Afgezien daarvan zijn lawaai, vreemde stemmen, andere dieren en geuren nog meer stress voor een al heel bange zwerver.
    • En voor wat algemene weetjes die misschien toch niet altijd geweten zijn, heeft Poezelo alvast een lijstje.

    Vangactie voor meer dan 40 zwerfkatten.  Oorspronkelijk slechts een 4-tal katten maar uit de hand gelopen omdat een organisatie niet dadelijk alle katten ging vangen.  Met een gewone vangkooi kan je echter geen 40 katten vangen.  Een klein aantal lukt omdat dit de minst bange zijn en ze de kooi niet kennen.  Maar de andere katten zien de kooi ook dichtslaan en de paniek van de gevangen kat.  Dus de kooi wordt gemeden.  Zeker ook door de reeds gevangen katten - en de rest van de kolonie pikt dan die angst weer op.  Na een paar jaar werd onze hulp ingeroepen, de toestand was dramatisch. Kittens werden zo veel mogelijk naar de opvang gedaan, maar sommigen werden te laat gezien.  De drop trap was hier perfect, è!uze bleef een paar dagen staan om te wennen.  Er werd toen daar eten in gegeven zodat de katten vlot naar de kooi gingen.  Zo hebben we alle katten op een paar weken gevangen; we moesten soms een kleine vangpauze inlassen omdat ze de kooi niet meer vertrouwden.  Maar dit had niet gehoeven ... 

    Dadelijk ingrijpen is heel belangrijk! 

    Ottertje werd goed verzorgd als bang zwervertje en gedroeg zich lief met de aanwezig katten.  Plots begon hij agressief gedrag te vertonen.  Wij weten dat dit nooit zonder reden is, medisch of andere.  Volgens de projectdierenarts was er niets speciaal aan de hand.  Onze eigen dierenartsen stelden zware neurologische problemen vast, niet verbeterbaar, op korte termijn zeer slechte prognose.  Het zou geen verschil maken of het een huiskat was of niet.  Hij is met veel liefde begraven in hun tuin.