Veel mensen vinden de koude dagen een fijne tijd: wandelen in het koude zonnetje, warme chocomelk drinken, lekker warm binnen ... Voor de zwerfkatten is het jammer genoeg niet zo’n feest. Een kat trekt zijn plan namelijk niet, en zeker niet in de koude en natte maanden. Hun leven is dan allesbehalve gemakkelijk. Zij kunnen uw hulp altijd, maar zeker ook dan heel goed gebruiken. Als u al voor hen zorgt: fantastisch!! En anders vindt u hierbij (nog) allerlei voorbeelden ter inspiratie.
En als u niet in de mogelijkheid bent om zelf iets te voorzien: wij verkopen kant-en-klare winterhuisjes: geen onderhoud (dikke PVC), heel dik geïsoleerd (dubbel op de bodem) en gemakkelijk proper te maken. Vullen met een dik pak stro en klaar! Gewoon doen!
Van nature hebben gezonde (!) zwerfkatten een goede vacht, maar het slechte weer maakt het extra zwaar voor hen. Ze kunnen vaak geen droge schuilplaats vinden, waardoor de vacht nat wordt. Hierdoor geraken ze onderkoeld, en worden heel snel ziek, zeker als het dan nog een combinatie van koude, wind en regen is. Een schuilplek hoeft echt niet duur of nieuw te zijn en wie een beetje handig is, kan dit gemakkelijk zelf maken. Wat is belangrijk hierbij?
Ter info: zwerfkatten kennen een kattenluik meestal niet en zijn dan bang. U kunt het gat afdichten met repen fietsband (kapot, gratis bij de fietsenwinkel). Dat houdt de tocht en koude altijd veel beter tegen.
Voor een dringende én goedkope schuilplaats (later kunt u iets beter voorzien): 2 stevige kartonnen dozen uit dik karton, dikke plastiek, duct-tape en stro
Een (oud) kippen- of hondenhok: waterdicht maken, de wanden goed isoleren met vaste, stevige isolatieplaten (PUR, XPS …), en dik met stro vullen. Als het hok groot genoeg is, kan daar ook eten en drinken in gezet worden. Let dan wel op dat het water niet omgegooid kan worden en zo misschien de slaapplaats raakt. Als het hok op poten staat, kunt u eten en drinken onder het hok op een plank plaatsen zodat het niet nat wordt.
Liefst de opening niet in het midden (het dier zit dan vaak in de tocht), afsluiten kan met dikke plastieken stroken of met repen fietsband (lekke banden gratis bij fietsenwinkel). Een kattenluik kent een bange zwerver niet, ze gaan er dan vaak niet in gaan.
In het hok (indien groot genoeg) kan nog een scheidingswand gezet worden zodat het dier een aparte ‘inkomhal’ heeft, en altijd goed warm en uit de tocht ligt (zie foto).
Op websites met tweedehands spullen vindt u goedkope hokken, kastjes, isolatiemateriaal enz.! Vraag ook bij buren en familie of ze geen overschotjes hebben. Of als er bij u in de buurt gebouwd/verbouwd wordt, kunt u daar restafval van isolatieplaten vragen.
Voorlopig is er geen telefoonnummer beschikbaar. U kunt via het mailadres of via FB Zwerfkattenhulp een bericht sturen.
Aangezien wij dit vrijwilligerswerk buiten onze werkuren doen, kunnen we helaas niet altijd dadelijk antwoorden. Indien nodig 'DRINGEND' vermelden aub. Dank u.
Copyright © Alle rechten voorbehouden │ Algemene voorwaarden