Tips & Dierenarts

2. Dierenarts


We geven hier een aantal voorbeelden i.v.m. het laten verzorgen van zwerfkatten. Onthou altijd dat deze dieren enorm bang zijn en in hoge stress verkeren. De voorbeelden zijn uit eigen ervaringen of uit onze nauwe contacten met andere organisaties.

  • Heel belangrijk: een kattin dient onderhuids genaaid te worden!!  Dit is een kleine meerkost maar voorkomt dat deze arme dieren met open buik een vreselijke dood tegemoet gaan; foto's plaatsen we hiervan niet.  Want vaak worden ze veel te snel terug losgelaten en is er geen verdere controle mogelijk.  De wet vermeldt trouwens dat alles zo diervriendelijk moet gebeuren.  Informeer zeker ook schriftelijk bij uw gemeente of organisatie en eis dat dit effectief ook gebeurt!
    Helaas zijn er gemeenten waar een zwerfkattenproject zo goedkoop mogelijk moet zijn en het onderhuids naaien niet verplicht wordt.  Want dit vertegenwoordigt een kleine meerkost.  We hopen dat dierenartsen uit een projecten dit aankaarten en eisen.
  • Als u het dier naar de dierenarts brengt, zorg dat de kooi is afgedekt zodat de stress beperkt wordt.
  • Vraag vooraf wanneer het dier behandeld zal worden, het is niet de bedoeling dat het langer dan een dag in een vang- of dwangkooi zit!  Als wij niet snel bij een dierenarts terecht kunnen, vangen wij het dier tijdelijk zelf op zodat het bewegingsruimte heeft, kattenbak etc.  Neem gerust contact met ons op om meer te weten over hoe u hen voor korte tijd kunt huisvesten!  Ter info: de meeste dierenartsen hebben geen aangepaste verblijven voor zwerfkatten.  Afgezien daarvan zijn lawaai, vreemde stemmen, andere dieren en geuren nog meer stress voor een al heel bange zwerver.
  • Sommige gemeenten werken met externe organisaties: breng een zwerfkat niet binnen voor een weekend of verlofdag. De dieren moeten dezelfde dag behandeld kunnen worden. Onze ervaring leert dat andere situaties niet gunstig zijn voor een zeer bang dier.
  • Als de zwerfkat tijdelijke of langere verzorging nodig heeft, kan dit niet bij een dierenarts (zij zijn hier - logisch - niet voor uitgerust).  Neem vooraf contact met een plaatselijke opvang om de mogelijkheden te bespreken.  U mag uiteraard ook met ons contact opnemen.  Want vaak kan een zwerfkat ook bij mensen tijdelijk opgevangen worden mits bepaalde richtlijnen en huisvesting in acht worden genomen.  We hebben zo al meerdere mensen kunnen helpen.

Zwervertjes hebben vaak last van zware of hardnekkige luchtweginfecties - niet te verwonderen gezien hun keiharde bestaan. Ronaxan wordt dan dikwijls voorgeschreven. Maar ... het smaakt verschrikkelijk slecht bij pletten en bestaat enkel in pilvorm. Bij een bange zwerver iets in de mond doen is bijna onmogelijk en raden we af om verschillende redenen. Vandaar dat we ons afvroegen of dit niet als siroop te bereiden was. We hebben navraag gedaan bij de apotheek en dat was bij deze medicatie perfect haalbaar. Een magistrale bereiding als siroop met een kersensmaakje en heel zoet, onder lekker nat eten en ... alles gaat vlot binnen. En dankzij ons 'speurwerk' kon de dierenarts dit ook gebruiken voor eigen klanten. Geweldig toch?!

Interessante tip voor moeilijk te geven medicatie

Een tip voor het vervoer van katten in een dwangkooi: deze passen mooi in een curverbox (op de foto rechts, naast een van onze speciale vangkooien). Dit heeft meerdere voordelen:

  • de kat is minder bang (minder prikkels van buiten de kooi)
  • gemakkelijk transporteerbaar zonder gevaar voor eigen handen
  • niet onbelangrijk: mocht de kat per ongeluk blaas of darmen leegmaken, dan is dit niet rechtstreeks in de auto, op de grond ...
    • bijkomend: als het dier niet direct uit de dwangkooi kan, leggen wij in de kooi een dunne pamperdoek (niemand zit graag in eigen 'vuil')
  • Op de bodem van de curverbox leggen wij een dikke handdoek:  zodat de pootjes niet continu op de tralies moeten duwen maar ook om bv. achteraf in de dwangkooi zelf te leggen als de kat nog slaapt (waarop ook een pamperdoek ligt, want bij wakker worden wordt er vaak geplast).