Leed voorkomen

Omdat zwerfkatten veelal een 'verborgen' leven leiden en zieke of gewonde dieren zich vaak verstoppen, is hun leed veel minder zichtbaar.  Mensen zien vooral de gezonde dieren, en gaan dan - begrijpelijk - veronderstellen dat het leven van zwerfkatten helemaal niet zo erg is.  Niet is minder waar helaas ...  Bij 'Verhalen' vindt u meer voorbeelden, bij 'Expliciet' vindt u foto's die niet voor iedereen geschikt zijn.  U kunt kiezen welke foto's, wij niet.  Voor ons zijn het geen foto's maar is het echte realiteit, veel te vaak ...  En weet u wat zo erg is?  De dieren die we kunnen helpen, zelfs met euthanasie, zijn de gelukkigen. 
Zovele andere zwerfkatjes moeten creperen op verschrikkelijke manieren.  Ook kittens.  Omdat ze "hun plan trekken". 

We kunnen ons moeilijk voorstellen dat iemand dit leed fantastisch vindt, help ons om dit te voorkomen!

De verhalen en voorbeelden die wij op deze site plaatsen, zijn niet verzonnen.  Ze komen uit de rauwe realiteit van zwerfkatjes, uit hun pijn ...  Uw hulp om al dit leed te voorkomen is daarom ontzettend belangrijk!  Bedenk dat een zwerfkat en -kitten dezelfde aandoeningen of problemen als een huiskat kan krijgen - en vaak nog veel meer en erger.  Ze zijn veel meer blootgesteld aan gevaren en ontbering, ziekten, wonden etc.  Ze krijgen geen aangepaste voeding voor blaas- of nierstenen, hun blaas wordt niet geleegd als ze niet meer kunnen plassen, krijgen geen pijnstilling of antibioticum, moeten blijven rondlopen met een prolaps, met etterende baarmoeder, kankergezwellen ...  Kittens wiens ogen letterlijk ontploffen door de ophoping van etter, maden die in hun ogen rondzwemmen, die uit werkelijk elke opening kruipen ...

Het allerbelangrijkste!


  1. Meld zwerfkatten onmiddellijk bij uw gemeente - dikwijls is dat de Milieudienst - en blijf aandringen (!) zodat de zwerfkatten tijdig steriel worden gemaakt alvorens er kittens geboren worden.  Want een kattin draagt maar 2 maanden en kan bijna het ganse jaar door drachtig worden.  Of als er kittens zijn, dat die ook zo snel mogelijk gevangen worden. Want vanaf vijf weken beginnen ze al te verwilderen! Ter info: in de wet staat dat alles diervriendelijk moet gebeuren!
  2. Zorg dat uw eigen kat steriel is! Dat is in België wettelijk verplicht en dit ten laatste op de leeftijd van vijf maanden.

Gemeentebeleid


Elke gemeente moet bij wet een zwerfkattenproject hebben, met gebruikmaking van de meeste diervriendelijke methoden. De invulling is helaas niet wettelijk vastgelegd - met alle gevolgen vandien. Een paar voorbeelden uit de dagdagelijkse praktijk van gemeenten (en zo zijn er nog veel meer).  Spreek uw gemeente aan over het goed uitbouwen van het project.  Via onze pagina 'Gemeente' is er voor hen meer info beschikbaar.

  • Inwoners moeten online melding doen, zelf de kooi komen halen, zelf vangen, zelf wegdoen en halen naar een asiel dat hiervoor aangesproken is - en dat kan maar op bepaalde dagen en uren. Twee getuigen moeten tekenen en daarna mag de inwoner de kooi terugbrengen. Uitleg i.v.m. vangen wordt niet of amper gegeven, de kooi is niet de beste. Wie kan en wil dat doen?? Slaagkansen??
    Diezelfde gemeente zegt ook dat de kat zo snel mogelijk moet worden teruggezet. Het asiel laat ze vertrekken als ze nog half verdoofd zijn en geeft als advies dat ze direct los mogen ...
  • Gemeente heeft contract met bepaald asiel. Die moeten minstens een half uur rijden enkele rit. Hebben weinig ervaring met zwerfkatten en het vangen, hebben het heel druk gezien ze nog andere dieren opvangen. Meldingen blijven maanden aanslepen met als resultaat nog veel meer katten. Maar aan de wet is voldaan ...
  • Gemeente stelt: "Als iemand eten geeft aan zwerfkatten, worden ze eigenaarskatten. Steriel maken betalen we dan niet meer." Dit is je reinste onzin en tegen de wettelijke bepalingen in.
  • Op een gemeentelijke website: "Kan je niet bij de dierenarts terecht, laat de zwerfkat dan terug vrij en neem contact op met de milieudienst." Hoe gaat die terug gevangen worden?? Dit is zeer erg.
  • Gemeentearbeiders komen een kooi brengen (en dat is geen goede) met een groot stuk worst.  Dat stuk moet de melder dan maar in de kooi leggen.  Meer uitleg is er niet, ook niet dat de kooi moet worden afgedekt bij vangst, dat ze niet in de volle zon mag staan enz.  Ons idee: als er al een kat inkomt, neemt die het stuk in één keer er uit zonder dat de val afgaat. 

Dierenartsen


Er zijn gelukkig heel wat dierenartsen die zwerfkatjes een warm hart toedragen en hen net zo behandelen als een huiskat en zelfs meer. Helaas is dit niet overal zo met soms vreselijke gevolgen: kattinnen worden met open buik teruggevonden (maar velen zullen niet gevonden worden), zieke dieren worden gewoon terug uitgezet (en niet verzorgd) ... Gemeenten spelen hier ook een rol in omdat het vaak zo goedkoop mogelijk moet zijn. Informeer bij welke dierenarts en eis zeker dat de kattinnen onderhuids genaaid worden. Een dier dat ziek is, mag ook niet zomaar worden teruggezet enz. Als u twijfelt of vragen hebt, stel of meld ze zeker ook aan uw gemeentebestuur.  Via onze pagina 'Dierenarts' is extra info beschikbaar.