Een mamakat kan bijna altijd dadelijk meegevangen worden door de kittens als 'lokmiddel' te gebruiken. Helaas gebeurt het nog te vaak dat de kittens meegenomen / weggevangen worden terwijl voor mama dan in het beste geval nog een kooi wordt gezet, maar de kans dat ze er inloopt, is dan heel klein. En dat is nu net zo erg: ze gaat binnen de kortste keren opnieuw een nestje hebben, met nog meer miserie en meer katjes die in een keihard leven gedwongen worden. Maar met wat extra moeite en geduld kan dit voorkomen worden. Men weet niet altijd hoe of men heeft de ervaring niet, vandaar dat we er graag meer info over geven. Want hoe meer (toekomstige) katjes gered worden, hoe beter! Uiteraard zijn er situaties waarin er geen keuze is als bv. de kittens zeer dringend verzorging nodig hebben.
Op de foto ziet u de box ingeschoven en als u goed kijkt: er zit een kitten in. Het was een allesbehalve evidente vangactie waarbij deze kooi fantastisch van pas kwam! De kittenbox heeft gaten in de pvc-schuif waardoor mama het kitten kan horen, zien én ruiken! Aangezien de trapplank totaal niet opvalt (vertrekt over de helft en gaat over de ganse breedte), is bij ons de mama altijd heel snel gevangen.
Belangrijke opmerking: elke situatie is anders, vooraf evalueren en bedenken is minstens even belangrijk! Wat ik hierna beschrijf, zal misschien niet altijd mogelijk zijn of dient soms anders te gebeuren. Locatie, situatie, dringendheid, gevaar, risico dat mama gaat verslepen, mensen die mama gaan verstoren etc. zijn allemaal elementen die meespelen in een beslissing en in de keuze van vangkooi.
Een paar belangrijke punten: 1 kitten alleen gaat sneller roepen, dat kan een optie zijn. Allemaal samen vallen ze sneller in slaap en gaat mama ze minder snel horen. MAAR: geen enkel kitten mag daar uren in zitten, want het gaat ook over op tijd eten kunnen geven, warm zitten ... Kittens kunnen gewisseld worden maar hou dan ook rekening met leeftijd etc.
Bij kittens die nog met de hand opgepakt kunnen worden, overwegen we of ze nog bij de mama kunnen blijven. Alles hangt van de leeftijd en situatie af. Kittens van 2 weekjes blijven beter bij de mama, tenzij er gevaar dreigt, mama ze gaat verslepen, ze ziek zijn ... Een zwerfmama weken in opvang houden omwille van de kittens is enorm grote stress voor haar, dus waar mogelijk is het beter dit te vermijden. Kittens van 4 weken is een ander verhaal etc.
We doen we het meestal als volgt bij de kleinere kittens: de kittens worden samen in de kittenbox in een dikke fleece gelegd. Dit doen we echter wel met handschoenen aan. Vooraleer ze in de box gaan, vegen we met een doekje over de kittens zodat hun geur daar goed in zit. Met dat doekje vegen we dan in de kooi vanaf begin tot einde. We stimuleren de kleintjes nog zodat ze ook daarmee niet in de problemen komen. Ook hier weer heel belangrijk: zulke kleine kittens mogen geen uren in de box blijven! Ga om het uur kijken of mama gevangen is. Niet om het half uur, want een zwerfkat wacht meestal ongeveer een half uur alvorens ze terug tevoorschijn durft te komen. En onthoud altijd: zij ziet mensen veel sneller dan wij haar ... We hebben soms al kittens tussendoor geflest, waarbij we niet alle kittens in 1 keer meenamen - mocht mama dan juist komen.
Elke situatie is anders, dus altijd evalueren en bedenken alvorens te handelen.
‼️ Extra interessant aan deze kooi: ze kan ook zonder kittenbox gebruikt worden en is dan eveneens geweldig om hele bange, zieke ... katten te vangen die in een standaard vangkooi niet (meer) ingaan. De grote voordelen van deze kooi: veel ruimer, minder tralies, en de trapplank vertrekt in het midden over de ganse breedte (!), dat scheelt enorm! Tevens kan het valluik vastgeklikt worden zodat dieren er als 'voederplaats' aan wennen. Ik zou deze niet meer willen missen! Wij noemen ze trouwens onze 'Rolls Royce'.
De kooi is ontworpen door Stichting Zwerfkatten Rijnmond in Rotterdam, gebaseerd op hun ervaring met zwerfkatten over meer dan 20 jaar. De vangkooi is niet goedkoop, maar ik vond de investering meer dan waard, om verschillende redenen!
Deze vangkooi heeft meerdere toepassingen en is al met succes gebruikt voor bange, gewonde dieren die een gewone kooi te eng vinden of al gevangen zijn - Maar vooral zeer handig als de kittens al met mama meekomen!
Kittens vanaf ongeveer 5 weken neemt mama mee op pad, ze kunnen dan voldoende goed (weg)lopen. Dat betekent ook dat ze niet meer 'plukbaar' zijn zoals wij het noemen, en ook van mensen weglopen ... Een gewone vangkooi vangt ze bijna nooit allemaal samen. Groot nadeel is dat de minder bange er vaak eerst in lopen, waardoor mama en de rest enorm schrikken van de kooi, want ze zijn altijd in de buurt. Resultaat: heel veel moeite en tijd om hopelijk iedereen nog gevangen te krijgen. Maar elke dag telt bij een kitten, laat staan een paar weken ... ze verwilderen immers enorm snel, waardoor er veel meer tijd en moeite in socialisatie gestoken moet worden. En dat terwijl opvangmensen al zo veel kittens binnen krijgen en de plaatsjes voor de bange al beperkter zijn. Dus hoe minder tijd tussen melden en vangen, hoe beter! Een grote frustratie die ik graag kwijt wou ...
Foto links: de kooi werd als voederplaats gebruikt om te wennen. Het zwerfkatje was al 2 x gevangen daarvoor, we moesten een ander type kooi gebruiken.
Foto rechts: de kooi binnen gebruikt, we stonden verstopt achter een gordijn. Deze kittens kregen eten binnen, maar waren nog te bang en liepen weg bij alles wat vreemd was.
Deze kooi hielp enorm! Ik gebruik ze nl. als voederplaats voor mama en kittens. In de kooi kunnen 3-4 volwassen katten, dus meer dan ruimte genoeg voor mama en kittens. Voordeel van deze kooi: zeer ruim, het voelt niet eng aan. Het valluik wordt op (verre) afstand met een koord toegetrokken. We hebben het zelfs al binnenshuis gebruikt cf. foto 2 (en wij stonden verstopt achter een gordijn) omdat de bange kittens enkel binnen kwamen om te eten.
We zetten er nat eten in, in het begin vooraan in de kooi, daarna opschuiven naar de hoek met het PVC-luik. Doordat kittens snel in de kooi gaan, zal mama vrij snel volgen als er verder niets gebeurt (dus niet te snel willen vangen).
Wij hebben de versie met vaste bodem genomen omdat katten niet graag op tralies lopen. Deze met een traliebodem is vermoedelijk goedkoper, je zou er een dikke vinyl op maat in vast kunnen maken. Ter info: het PVC-luik achteraan is perfect qua afmeting om een dwangkooi tegen te plaatsen.
En zoals altijd: geduld is een schone deugd. Beter 1 dag langer wachten om dan iedereen te kunnen vangen.
TIP 1: probeer vooraf waar en hoe je de koord kunt toetrekken, het moet snel kunnen gaan. Zoek voor jezelf een verstopplaats en zorg dat de koord nergens kan blijven achter haken (!) Want als er maar 1 hapering of klein geluidje is, vlucht iedereen weg en verlies je kostbare dagen/weken om ze terug te laten wennen. En wat mama niet vertrouwt, daar komen de kittens ook niet. Mama kan immers nog zogen, dus de kittens moeten daar niet per se gaan eten ...
TIP 2 hierbij aansluitend: het minst bange kitten zal het snelste terugkomen om te eten. Bedwing de neiging om die dan al te vangen. Doordat dit kleintje komt eten en er niets gebeurt, gaat de rest ook sneller komen. Soms leveren 1-2 dagen extra geduld veel meer tijd op = ook minder socialisatie nodig.
De kooi komt van de firma MDC (UK) ze verdelen ook in België (je kan bij hen altijd info opvragen).
We beseffen heel goed dat organisaties/vrijwilligers niet altijd dadelijk een heleboel centen op overschot hebben om katjes te helpen. Zo ook wij jaren geleden. Dus probeerden we zelf iets te bedenken waardoor we mama konden lokken met behulp van haar kittens. De kittens in een dwangkooi, en deze vastgezet tegen een vangkooi werkte heel goed, vooral bij kittens die nog niet zelfstandig rondlopen.
Eigenlijk is dit onze 'voorloper' van de multi-inzetbare grote kooi uit mijn eerste post. Ook bij deze manier van werken horen mijn bemerkingen van het eerste bericht: kittens goed warm, geen uren laten zitten i.v.m. voeden etc. En uiteraard kunnen er dringende situaties zoals heel zieke kittens. Dus lees aub zeker ook de raadgevingen in die post aub. Dank!!
Zorg dat je een vangkooi met vaste bodem hebt, op tralies gaan katten minder gemakkelijk stappen. Als de kooien dit niet hebben, vraag ergens een restje dikke vinyl en leg die op maat gesneden in de vangkooi.
Heel belangrijk bij deze constructie: mama mag de kittens niet zien van buitenaf (enkel als ze de vangkooi ingaat) én de dwangkooi moet heel goed geklemd en verzwaard worden! De kans dat ze aan de kooi met kittens begint te wroeten/sleuren, is heel groot, vandaar. Wij leggen de doek van de kittens dan ook een klein beetje over de vangkooi zoals op de foto. Op de foto zie je dat we ook materiaal ter plaatse gebruikt hebben om de dwangkooi met kittens te klemmen en te verzwaren. Dit was heel in het begin en de eerste keer dat we mijn 'bedenksel' toepasten. De ondergrond was niet stabiel, maar daar was het nestje, dus we moesten daar ook vangen. Een vangkooi mag niet bewegen, we hebben danig geïmproviseerd onder en naast de vangkooi. 😺 Daarna wist ik: volgende keer stenen, zware stukken balk, een stuk karton etc. meenemen. En mocht u het zich afvragen: we hadden deze mama na een half uurtje gevangen.
Onze vangkooien hebben achterin een pvc-schuifje: heel handig om de geuren van de kittens op te vegen, maar een dwangkooi past daar ook perfect tegen. Zorg dat de geuren van de kittens vooraan in de kooi beginnen op de bodem (vandaar dat vinyl of iets dergelijks heel handig kan zijn), in een spoor naar achteren. Tegen het pvc-luik konden we heel goed vegen. Anders zeker zorgen dat de tralies daar goed 'beveegd' worden.
In een dwangkooi ziet en ruikt ze hen gemakkelijk. Die kooi is helemaal afgedekt (én verzwaard/geklemd) uitgenomen dus de kant die tegen de vangkooi staat. Als mama gevangen is, kan de kooi met kittens gewoon direct weggenomen worden, ze is toch gesloten.
Tip uit eigen ervaring: in bijna alle gevallen heeft het geen zin om ook eten in de vangkooi te plaatsen om mama te lokken (zeker bij warm weer!), ze gaat dadelijk op zoek naar haar kittens. Maar heel soms is dat toch datgene waar ze mee te lokken is buiten de kittengeuren. Ik heb het gemerkt bij heel hongere mamapoezen als bij diegene die mensen al goed gewend waren.
Het lijkt misschien allemaal veel moeite - dat valt eigenlijk mee - maar bedenk ook dit: het is zo belangrijk dat de mama's ook dadelijk gevangen worden! Een kooi zetten als de kittens al weg zijn, heeft vaak geen resultaat. Niet in het minste omdat de miserie anders nooit stopt ... want het nestje dat u meeneemt, wordt gewoon weer 'vervangen' door een volgend. En in trieste omstandigheden waar mama en/of kittens het niet altijd halen ... Dank u om dit mee te helpen vermijden!!
Voorlopig is er geen telefoonnummer beschikbaar. U kunt via het mailadres of via FB Zwerfkattenhulp een bericht sturen.
Aangezien wij dit vrijwilligerswerk buiten onze werkuren doen, kunnen we helaas niet altijd dadelijk antwoorden. Indien nodig 'DRINGEND' vermelden aub. Dank u.
Copyright © Alle rechten voorbehouden │ Algemene voorwaarden